Minister Dijsselbloem als vrijwilliger bij CARE Travel


28-06-2016
 

                      

                           Jos van den Berg overhandigt  minister Dijsselbloem een rugzakje, dat symbool staat voor de uitstapjes
                           en activiteiten, maar vooral voor de levensvreugde die het onze gasten brengt.

   

SILVOLDE – Een opmerking inspireerde minister Dijsselbloem om naar Stichting CARE Travel in Silvolde te komen en er als vrijwilliger een ongedwongen uitje mee te maken naar de Kaak Groep in Terborg.

 

Door Josée Gruwel

 

Het is heel even spannend of hij wel zal komen, want met de Brexit weet je het maar nooit. Het verlossende telefoontje komt maandagmiddag vlak voor drie uur: de minister komt eraan. Bij het Creatieplein staan inmiddels vrijwilligers en twee Care Travel-bussen met in totaal veertien ouderen te wachten. De passagiers verheugen zich op het uitje en op het moment dat ze horen dat er een speciale gast meegaat, is het feest in de bus.
Als de rechter achterdeur van de ministersauto opengaat, stapt een kwiek ogende Dijsselbloem uit die onmiddellijk Nienke Sloetjes, duizendpoot bij Care Travel, lachend de hand drukt en uitroept: Het is allemaal jouw schuld Nienke!
Kort wordt er welkom geheten in het Creatieplein. Oprichter van Care Travel Jos van de Berg overhandigt een rugzakje. Als symbool voor de uitstapjes die we dagelijks aan ouderen bieden. Die uitstapjes geven afleiding en zorgen voor onderling contact. Dijsselbloem uit zijn waardering en komt kort terug op de aanleiding van zijn bezoek. Insiders begrijpen waarover het gaat: een jaar geleden bij de Libelle-ster verkiezing in Den Haag was hij gastspreker. Er werden daarbij persoonlijke vragen gesteld over het doen van vrijwilligerswerk en sporten. Geen tijd voor,  moest hij antwoorden. Er zat ook een afvaardiging van Care Travel in de zaal, want Antoinette van den Berg van Care Travel behoorde tot de genomineerden, en Nienke Sloetjes deed de minister een idee aan de hand: Als u bij ons meegaat met een uitje en een rolstoel duwt, dan kunt u vrijwilligerswerk en sport combineren.  Na de lezing werd ze op de schouder getikt en ging Dijsselbloem serieus op het voorstel in. Daarna kwam vanuit Den Haag de correspondentie op gang voor een bezoek.

Wij zijn de coulissen
Niets geen politie of verkeersregelaars. In een van de bussen rijdt Dijsselbloem mee naar de fabriek van de Kaak Groep in Terborg. Daar aangekomen ontfermt hij zich over de 89-jarige Bertus Smits die in een rolstoel zit. Onder leiding van algemeen directeur Lodewijk van der Borg volgt een interessante rondleiding door de fabriekshallen. In de immense ruimtes wordt duidelijk wat de mensen in dit bedrijf produceren aan machines en bijbehorende benodigdheden voor inrichtingen van bakkerijen wereldwijd. In de wandelgangen vertelt Van der Borg: Het is mooi dat Dijsselbloem ziet hoe wij werken. Maar wij zijn eigenlijk de coulissen. Waar het werkelijk om gaat zijn de ouderen. Dijsselbloem wil wel kwijt hoe belangrijk hij vrijwilligerswerk vindt. Iets voor niets doen. Voor mij is dit een stuk leuker dan saaie vergaderingen in Den Haag. Nienke Sloetjes glundert. Voor de ouderen ben ik de uitdaging aangegaan. De ouderen kijken hun ogen uit en verbazen zich vooral over de digitale mogelijkheden. En de medewerkers in de fabriek? Die kijken even op als het gezelschap passeert en werken vervolgens gewoon verder.

De mooiste dag
In de kantine van de fabriek volgt  met koffie en gebak en de afsluiting. Daar zijn ook ambassadeurs van Care Travel en vertegenwoordigers van de gemeente aanwezig. Kort wordt een presentatie van het bedrijf gegeven, waarin Van der Borg samenvat: Ons bedrijf zijn niet de machines, maar de mensen. De wereld is ons speelveld. Wethouder Peter van de Wardt van Oude IJsselstreek vertelt dat hij blij is dat Dijsselbloem heeft willen ervaren hoe een burgerinitiatief als Care Travel werkt. Voorzitter van de Care Travel ambassadeurs Ruud Wink roemt de passie van waaruit gewerkt wordt. Op dit moment met ongeveer 100 vrijwilligers, 1700 ritten per jaar en zonder subsidie. Jos van den Berg vraagt applaus voor de vrijwilligers. Tegen Dijsselbloem: Wij zijn best kritisch met het aannemen ervan, maar u bent geslaagd. Dijsselbloem bedankt voor de heel gezellige middag, complimenteert Kaaks mooie bedrijf en noteert 16 oktober, waarop het vijfjarig jubileum van Care Travel wordt gevierd. De ouderen zijn dankbaar. Lies Duis, die vroeger veel bakte, heeft weer eens een echt mooi bakblik vastgehouden. Annie Smits vindt het hartstikke leuk dat haar man geduwd werd door de minister. En Bertus Smits? Ik heb al veel tripjes gedaan met Care Travel. Maar dit was de mooiste dag. Niet omdat de minister mijn rolstoel duwde, dat was een verrassing en een leuke bijkomstigheid. Maar wat ik hier gezien heb: Geweldig!

 

                  

               Mw. Tangelder wordt begeleid naar de CARE Travel bus


   

                                                                               Van der Borg (directeur Kaak Group) geeft een rondleiding door de fabriek.

 

                                                   

                                                        Het is allemaal..............

 

      

                                                                                                                                   jouw schuld Nienke Sloetjes!!

 

 

 

Copyrights © 2015: CARE Travel - Website ontwikkeling door The Social Factory