Op pad met generatiegenoten om vereenzaming te voorkomen


29-11-2016
 

 

Ellen Wezendonk (l) en Ilse Huls bij de Care Travel-bus. Foto: Walter Hobelman

 

Monuta werkt samen met Care Travel

 

ULFT - "Het overlijden van een dierbare is een ingrijpend iets. Zeker als de nabestaanden daardoor in de periode na de uitvaart aan huis gebonden wordt. Als uitvaartverzorger zijn wij van mening dat het mede onze taak is om vereenzaming te voorkomen, aldus Monuta uitvaartverzorgster Ilse Huls. Door de samenwerking aan te gaan met Care Travel ontstaan er mooie mogelijkheden om mensen weer in het sociale leven terug te brengen.

 

Door Walter Hobelman


Tijdens de onlangs gehouden winterfair in Engbergen trokken Monuta en Care Travel al gezamenlijk op. We hadden een stand waarin beide organisaties zich presenteerden en dat leverde veel interessante gesprekken op, vindt Care Travel-directeur Jos van den Berg. We hebben een paar maanden geleden contact gezocht omdat wij budget kregen om een lokaal goed doel te ondersteunen. Wij moesten gelijk aan Care Travel denken, zo herinnert Huls zich. Zij legt uit dat de uitvaartverzorgers bij een bezoek aan de nabestaanden van een overledene met regelmaat bemerkten dat mensen het heel moeilijk vinden om de deur weer uit te gaan en de draad van het gewone leven weer op te pakken. Met name ouderen vinden dat erg moeilijk. Als bijvoorbeeld de echtgenoot altijd degene was die achter het stuur zat en nu weggevallen is, dan staat er wel een auto op de oprit maar die wordt niet meer gebruikt, weet Huls. Daardoor ligt vereenzaming op de loer en dat willen wij graag voorkomen.
Monuta geeft nu bonnen weg waarmee twee personen een keer op stap kunnen met Care Travel. Deze organisatie is gespecialiseerd in het organiseren van aantrekkelijke en gezellige uitjes voor ouderen en hulpbehoevenden. Mensen moeten soms even een drempel over na die emotioneel zware periode. Bij Care Travel ontmoet je leeftijdsgenoten die soms dezelfde ervaringen hebben. Tijdens onze activiteiten maak je kennis met buurtgenoten en kom je op leuke en gezellige plekjes in de regio en daarbuiten, zegt Van den Berg. Wij zijn erg blij met de samenwerking met Monuta want we vullen elkaar goed aan.
Tijdens de winterfair konden bezoekers bonnen invullen en iemand voordragen om een keer met Care Travel op stap te gaan. Vrijdag 25 november was een groep van Care Travel te gast in restaurant Engbergen om te genieten van een heerlijk wildpotje. Tijdens de maaltijd kwamen Ilse Huls en Ellen Wezendonk van Monuta een bezoekje brengen aan de groep en werden er door de aanwezige bezoekers vier kaarten getrokken van mensen die binnenkort een keer met Care Travel op stap mogen. We zijn zo blij met dit initiatief. We kunnen het nu organiseren dat nabestaanden een keertje weg kunnen zonder de directe familie of vrienden hiermee te belasten. Soms is het nodig om mensen even over de figuurlijke drempel te helpen om er weer op uit te gaan, vertelt Wezendonk.
Ik sta altijd weer verbaasd over de betrokkenheid van ondernemers in de regio. Bloemist Ad ten Have die onze winterfair-stand sfeervol aankleedt. Bertie Bruens van restaurant Engbergen, die een mooi arrangementje maakt. Het zijn slechts voorbeelden van alle ondersteuning die Care Travel zo keihard nodig heeft. Zonder al deze ondernemers wordt het lastig werken, maar gelukkig wordt het aanbod juist groter in plaats van kleiner en kunnen we steeds nieuwe activiteiten organiseren, aldus Van den Berg.

 

        

 

                                                                                                  

 

 

 

 

 

Copyrights © 2015: CARE Travel - Website ontwikkeling door The Social Factory